ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА У «НОВОСТИМА»
8.12.2014


НИШ - Иако је, са 80.000 становника, друга по величини од пет општина у граду на Нишави, Палилула се по многим другим параметрима, већ годинама, налази на дну лествице најсиромашнијих у Србији. Девастирана привреда, десетак хиљада незапослених, просечна зарада од 28.000 динара и 67 одсто од укупно 11.000 социјалних случајева у читавом Нишу, само су неки од података који илуструју суморну стварност ове градске општине.

Две трећине Палилулаца је са градског подручја - укључујући и око 4.000 Рома у нехигијенским квартовима - а остатак становника ГО живи у 15 сеоских насеља, са претежно старачким домаћинствима. Да би се зауставио даљи одлив младих из села, ваља им створити боље услове за бављење пољопривредом, па је тако - поред осталог - само од почетка ове године, до обрадивих површина уређено 24 километра атарских путева.

На овој територији, надаље, постоји седам основних и три средње школе, те исто толико факултета. Индустрија је одавно мисаона именица јер, осим „Житопека“ (сада „Дон дон“) и Нишке млекаре, остале фирме - као што су МИН или „Вулкан“ - одавно су или закатанчене, или пред стечајем. У сваком случају, радници су остали без посла и постали социјални случајеви.

ПОДРШКА НОВЦЕМ из ЕУ, Палилула је - за нешто мање од 180.000 евра - до сада реконструисала спомен-парк Бубањ, а школа у Паси Пољани сада има модерне спортске терене који су коштали 219.000 евра... - По обиму коришћења средстава из ИПА фондова, Палилула је једна од најуспешнијих општина у региону и у томе ће увек имати нашу пуну подршку - истакла је недавно у Нишу министарка Јадранка Јоксимовић (на слици, са председником општине Џунићем).

- Са недовољно новца, није лако дати чак ни обећање људима, а камо ли нешто урадити. Документима смо трасирали развојни пут, али са 160 милиона динара, колико годишње добијамо из градске касе, мало тога се може реализовати - каже председник општине Палилула, Бобан Џунић, истичући пуну подршку Ниша, али у границама расположивих могућности. Зато се руководство ове Градске општине окренуло алтернативним изворима финансирања - из ИПА фондова Европске уније, кроз прекограничну сарадњу са Бугарском - Ограничени надлежностима и средствима, а стављајући грађане на прво место, усредсредили смо се на изградњу водоводне и канализационе мреже, те путну инфраструктуру и превоз становника, уз бригу о младима, старима и социјално угроженима. Не запостављамо ни унапређење пољопривредне производње, санацију клизишта - закључује Џунић.

СТАНДАРД: УПРКОС проблемима, ГО Палилула налази се на светској референтној листи локалних самоуправа које испуњавају строге захтеве стандарда квалитета ИСО 9001:2008. Примера ради, овде је отворена Канцеларија за брзе одговоре, обезбеђена савремена размена информација, захтеви грађана обрађују се у року од 48 сати, а подносиоци добијају повратну информацију за три дана...

Д. Стојановић